Kalkulačka príspevku na opatrovanie
Staráte sa o rodiča doma? Zistite, či máte nárok na príspevok a koľko bude. Počíta podľa zákona v znení od 1. 7. 2026, nič z toho, čo zadáte, sa neukladá.
Príspevok na opatrovanie mesačne
729 €
Podmienky sú splnené. Žiadosť sa podáva na úrade práce podľa trvalého pobytu opatrovaného, príspevok patrí najskôr od mesiaca podania.
- Pri jednom opatrovanom729 €
- Pri dvoch969 €
Suma je rovnaká pre opatrovateľa v produktívnom veku aj na dôchodku.
Sumy podľa nariadenia vlády č. 134/2026 Z. z. platné od 1. 7. 2026, podmienky podľa § 39 a 40 zákona č. 447/2008 Z. z., overené 2. 10. 2026. O nároku rozhoduje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
Časté otázky
Koľko je príspevok na opatrovanie v roku 2026?
Od 1. 7. 2026 729 € mesačne pri opatrovaní jednej osoby a 969 € pri dvoch. Ak je opatrovaný nezaopatrené dieťa, príspevok sa zvýši o 200 €. Do 30. 6. 2026 bol 664 €.
Dostanem príspevok, ak som na dôchodku?
Áno, v rovnakej výške ako opatrovateľ v produktívnom veku. Platný zákon príspevok dôchodcom nekráti. Staršie články uvádzajú nižšiu sumu pre dôchodcov, to už neplatí.
Môžem popri opatrovaní pracovať?
Áno, ak čistý príjem zo zamestnania nie je vyšší ako 2,5-násobok životného minima, teda 738 € mesačne, a práca neprekáža opatrovaniu (§ 40 ods. 9 zákona č. 447/2008 Z. z.).
Dá sa príspevok spojiť s opatrovateľskou službou alebo stacionárom?
S opatrovateľskou službou najviac 40 hodín mesačne áno. Aj s denným stacionárom áno, opatrovanie sa vtedy ráta po návrate domov. Pri týždennom alebo celoročnom pobyte v zariadení príspevok nepatrí.
Kto môže dostávať príspevok?
Manžel, rodič, dieťa, starý rodič, vnuk, súrodenec, nevesta, zať, svokrovci, švagrovci, neter, synovec alebo opatrovník určený súdom. Iný človek len vtedy, ak s opatrovaným býva. Príspevok dostáva vždy len jeden opatrovateľ.
Nemáte ešte posudok? Orientačný stupeň zistíte v teste odkázanosti. Postup žiadosti je v téme Príspevok na opatrovanie, oddych pre opatrovateľa v téme Odľahčovacia služba.
